You are beautiful
Welcome to my blog.You want to Follow or go back Home.
kek carrot
Selasa, 20 Disember 2011 @ 9:22 PTG | 0 Comment [s]

  
bahan-bahan asal untuk kek ni ialah

2 1/2 cups finely grated carrot
1 cup chop pecans or walnuts
4 biji telur besar
1 1/2 cawan gula putih kasar
1 cawan minyak (kkida guna minyak canola)
2 sudu kecil vanilla esen

ayak bersama:
2 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil baking soda + 1 1/2 sudu kecil baking powder + 1/2 sudu kecil garam halus + 1 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon...
bawah ni adalah carrot yang kkida guna untuk kek ni...sebenarnya yang jadi penyebab kkida buat kek ni adalah kerana carrot ni...carrot ni datangnya hasil dari juice extract yang kkida beli tempoh harilah...sebab sayang nak buat hampas carrot yang cantik sangat texturenya nilah yang end-up kkida menggodek bancuhan carrot cake ni semalam....tapi sebenarnya bulan posa ni kek memang tak jalan...tu dok ada lagi...baru makan 2,3 ketul je...
cara buatnya ialah:
pukul 4 biji telur dengan eletrik mixer hingga berbuih, dalam 1 minit...kemudian masukkan gula putih dan pukul lagi 3 ke 4 minit supaya kembang sikit dan warna berubah kepada light color...masukkan vanilla dan minyak dan gaul sebati....akhir sekali masukkan carrot, tepung dan nuts...

since kkida takda pecans atau walnuts, kkida masukkan apa yang ada jelah...slivered almond dalam 1/4 cawan je, selain tu kkida tambahkan desicated coconut 1/2 cawan...itu saje perubahan yang kkida buat...
kalau ikut pada baking instructions depa suruh bakar dalam 2 9" round pan...seperti biasa kkida prefer bakar dalam cupcake pan...kkida tak gunapun paper cups...hanya spray pan dengan minyak dan terus sudukan kek batter dalam pan....bakar selama 15 ke 20 minit pada suhu 180C (preheated oven)....hasilnya camnilah...memang sedap...'tambahan kkida yang buat'...hehe...
bahan icing:
1/4 bahagian butter 250g
1 ketul cheese 250g
gula icing agak-agaklah banyak mana suka...kkida letak dalam secawan setengah je...
vanila 1 sudu kecil
lemon zest 1 sudu kecil

at room temperature...pukul butter, cheese, vanilla dan lemon zest hingga creamy...masukkan icing sugar (ayak dulu jika perlu) dan pukul hingga sebati...texturenya seperti foto diatas...

sapu atau pipekan keatas kek....dan kkida yang tak pandai menghias kek ni cuba-cubalah guna star nozzle...camtulah rupanya...burok bebeno kata orang Perak...hehe...


Older Post | Newer Post
Profile


Hello There. Welcome to my blog. Be nice here and leave your comment on my tagboard.
Please Don't Remove The Credits

Entry Profile Stuff Links



Tagboard
Your cbox here.

Round of applause
Template by : Nur | Izzati
Background : Faqihah
#Don't remove this
#Don't ripping